21 december 2011

Efterlysning

Hej Carolavänner!

När man plockar fram gamla tv-program på Statens ljud- och bildarkiv händer det av tekniska skäl i äldre program ofta att s.k. "skyltar", alltså text som ligger ovanpå bilden – tex studiogästens namn – inte finns med på bandet. De lades nämligen ut i sändning och arkivbandet kommer från en tidigare punkt i processen.

Det gör det svårt att bedöma exakt vad tittarna har fått för information.

Nu efterlyser jag minnesbilder – eller ännu bättre: VHS-inspelningar – av två specifika program för att kolla vad, om något, det har stått på skyltarna.

1) Carolas första besök i Hylands Hörna, 1981. Hyland berättar aldrig varför hon är där (hon har vunnit en talangjakt tio dagar tidigare). Står det i rutan? För att inte sammanblanda detta med Carolas Hylandbesök år 1983 kan man kolla den här lilla underbara snutten, det är från rätt program:
2) Carolas och Runars bröllop, sändes i Caramba hösten 1990. Inslaget presenteras mycket fåordigt av programledarna så jag undrar om det står något i rutan under själva inslaget från bröllopet? Står det vad det är vi får se, vilka det är som gifter sig, datumet, någon av personernas namn, låtarnas namn?

Älskar förresten bröllopet. ÄLSKAR. Framför allt balladen, som jag tycker är något av det finaste hon har sjungit. Fanns den på repertoaren någonsin eller var det enda gången hon framträdde med den? För den finns väl inte på skiva? Måste undersöka…

3 kommentarer:

Elin sa...

Går det att se klipp från bröllopet nånstans, eller går det att köpa VHS-bandet?
Jag har aldrig sett några rörelsebilder från bröllopet...

Andreas E sa...

Nej, det finns inte till salu längre, men vi hade tur och fick ett exemplar av hjälpsam person! Inte för att vi skriver många rader om det i boken, men ändå - fantastiskt att se.

Joc sa...

Vi skriver relativt mycket om den delen av bröllopet som visades i SVT. Det är mycket vackert och lite bisarrt – det är ju liksom inte jättemånga icke-kungliga vars bröllop visats i svensk TV!

Man skulle kanske kunna önska det avsnittet av Caramba i "Minnenas television"? Det verkar ha varit en viktig uppesittarkväll för många både fans och icke-fans, vore kanske kul för publiken att återuppleva…