27 december 2011

Argh! Jag får inte ihop datumen!

Jag har hela tiden tänkt att det bara gäller att sätta sig ner med källorna så kommer jag nog att få rätsida på allt som har med datum att göra. Men när det gäller de tidiga skivinspelningarna förstår jag bara inte hur de hänger ihop?

Främling och Julefrid med Carola spelades in och släpptes år 1983.
Låtarna Fushigi na hitomi (Don't tell me what to do) & Rendez-vous spelas in på japanska i Japan och släpps som singel 1984

Nu blir det komplicerat. För när spelades albumen Steg för steg och På egna ben in? Enligt Carola.com under släppåret 1984. Enligt Wikipedia redan året innan, under 1983.

En massa olika källor inklusive intervjuer anger att Carola fortfarande hade en skiva ogjord hos Marianne Records när hon fick sitt kontrakt med Polydor. Det skulle i så fall vara På egna ben - knappast Happy Days som ju närmast är ett samlingsalbum. Den sista skivan hastades fram (alla är ense om att detta är På egna ben) för att göra Carola fri att signa internationellt.

Låt oss säga att kontraktet förhandlades fram sommaren '84, tredje skivan för Bert Karlsson spelades in i rekordfart, och Carola skrev på i största allmänhet, inte specifikt för att göra en skiva just med bröderna Gibb. Carola.com skriver att det erbjudandet kom våren 1985. Den här enormt ambitiösa dokumentationen av bröderna Gibbs studiosessioner anger att Maurice skulle ha skrivit på för projektet i juli 85 och att de första fyra låtarna spelades in i september och resten våren 1986.

Det är väl rimligt?

För om de första tre albumen sattes på tio månader – vilket för all del inte skulle vara omöjligt med Bert Karlsson vid ratten, då finns det väl ingen orsak för Runaway att komma ut först 1986? Om inte det är en orsak som jag inte känner till.

Upplys mig, o internet, där Google sviker.

6 kommentarer:

Joc sa...

Dock måste jag tillägga att den anonyma ip-adress som har lagt till inspelningsåret på Wikipedia endast har kompletterat Carola-relaterade sidor och verkar välinformerad. Hm.

Andreas E sa...

Det kan ju vara C herself!

Joc sa...

Men nu gör du det inte lättare för mig :D Kan inte du fråga Lasse Holm?

MV sa...

Officiellt skrev ju Carola på sitt Polydorkontrakt tidigt 1985, jag minns att Expressen hade rubriken "Här vänder Carola Sverige ryggen". Däremot var det säkert diskuterat innan vilket av flera erbjudanden Carola skulle ta och jag minns också att Carola sagt i intervjuer att hon desperat vände sig till Lennart Sjöholm för att få en producent till den sista skiva hon var bunden att göra för Mariann, det som blev "På egna ben". "Steg för steg" anges inspelad under 1984, med tanke på att många av låtarna presenterades i "Carola så in i Norden" i februari redan så måste man ha kört ett tufft pass med låturval och inspelningar där. Att Runaway kom ut först 1986 kan man bara spekulera i, i flera intervjuer har Carola nämnt att hon mådde dåligt en lång period där och dessutom bara gick och väntade på att nåt skulle hända med Gibbskivan så det verkar som att det var andra prioriteringar som försenade.

Joc sa...

Jag tror det stämmer att skivorna två (delvis) och tre (helt) spelades in 1984.

Och det är en ganska bra källa på att Runaway spelades in i september 85 (fyra låtar) och mars-april 86 (resten).

Det är ju i så fall inte heller första gången Wikipedia har fel :D

Tack för hjälpen!

Anonym sa...

Nu har ni säkert fått all information om detta men jag skriver om det ändå. Steg för steg kom i april 1984. På egna ben spelades in hösten 1984. Den kom i november 1984. Jag har hittat recensioner från dom skivorna och dom är ifrån 16 april resp 27 november. Läser man recensionerna så har skivorna släppts den 18 april resp 28 november?
Singeln Fushigi na hitomi/ Rendez-vous släpptes av polydor sommaren 1985. (står 1985 på singeln och den släpptes efter det att hon varit med i Gäst hos Hagge där ett reportage om inspelningen av låtarna visades. Programmet sändes i maj 1985. Jag minns att jag köpte singeln på sommaren.) Tror att den endast släpptes i Sverige då jag inte sett den som japansk, som dom andra japanska skivorna jag sett, som släpptes i Japan.
Happy days kom till julhandeln 1985 och var endast Berts verk då han samlat ihop gamla demos, svenska låtar på engelska och live inspelningar från förr. Bara för att tjäna lite mer pengar på Carola som då hade lämnat honom.
Att Runaway kom 1986 tror jag beror på att Gibbs hade andra artister dom gjorde skivor med och på att dom ville skynda långsamt för att få fram det allra bästa. Det är därför låtarna spelades in i sept 1985 och i mars/april 1986. Men det är bara som jag spekulerar.

Med vänlig hälsning, Mikael