3 mars 2011

Strages Carolatips – och en efterlysning!

Träffade Fredrik Strage på en filmvisning igår; hans Fans (Bokus, Adlibris) är en självklar referens när vi tänker på vår bok (även om det vore att ta i att säga att vi kan skriva nåt likadant, än mindre lika bra). Han började genast prata Carola och undrade om jag läst Mats Olssons roman De ensamma pojkarna från 1995. I den förekommer nämligen en kvinnlig popstjärna som blir enorm i början av 80-talet och enligt Fredriks minnesbilder avbildas som själva symbolen för allt som gick åt helvete med musikindustrin och popbranschens tuggummifiering och amerikanisering. Inte så att hon pekas ut som Carola, sade Fredrik, och det behöver ju inte säga något om Olssons egna åsikter. Men ur de sannolikt rätt rock-creddiga karaktärernas perspektiv åtminstone "förstör hon allt".

Nu är det antagligen rätt länge sedan Fredrik har läst den här romanen och jag har ju aldrig läst den, så det kan dessutom hända att figurens roll svällt i hans minne. Men jag tycker det är kul som exempel på Carolareferenser i andra kulturyttringar än hennes egna skivor. Finns det fler romaner där Carola figurerar direkt eller indirekt? Filmer där folk pratar om henne? Sketcher från komediprogram? Jag är ju inte uppvuxen i Sverige så jag har inga sådana referenser. Berätta!

Under tiden ska jag läsa De ensamma pojkarna; den verkar inte finnas i tryck men jag ska låna den på biblioteket.

6 kommentarer:

Andreas E sa...

Mats Olsson är så bra kompis med Per Gessle och Nisse Hellberg att han övertalade dem att göra ett soundtrack till den boken, "Lonely Boys". Sant!

Johnny sa...

I Jan Guillous tv-serie om en kvällstidning ("Kvällspressen" kanske den hette?) utsätts Carola för ett kidnappningshot eller liknande. Sen finns det ju en hel pjäs om Carola: "Carola och jag".

Peter sa...

Serien är från 1992. Har den på vhs. Carola medverkar inte själv, men här finns info: http://www.imdb.com/title/tt1722002/

Michael Nystås sa...

Kvällspressen finns på köp-dvd sen en tid. Fantastisk serie med en slem Gert Fylking som murvel.

Michael Nystås sa...

Väldigt roligt med en påminnelse om De ensamma pojkarna - den står inbunden och fin i min bokhylla och köptes i förstaupplagan med The Lonely Boys-cd:n. Till min stora förtret släpptes skivan givetvis separat en tid senare - så mycket för den "begränsade upplagan"... Men det är läge för en omläsning!

Michael Nystås sa...

Ett litet önskemål: ni borde ha ett ställe på sajten där man bara kunde skriva in en kommentar som inte är relaterad till något inlägg. Jag får många spontana tankar som inte passar in nånstans - som det här... Think about it!
/Michael